Fenne's Fentastische Feestje

Fenne's Fentastische Feestje

FeelVraat

WoordenboekPosted by Edwin Mon, April 07, 2014 11:29:24
Trouw sla ik mij door mijn dyslexie trainingen. Even zo trouw ook volg ik de vele lessen bij Marloes mijn lerares, maak ik mijn stapels huiswerk. En, het werpt zijn vruchten af...
Met grote stappen dender ik voorwaarts, met bewondering van mijn ouders. Meester Edwin was heel tevreden, juf Sanne evenzo, en ook Marloes kon haar bewondering niet meer onder de stoelen of schoolbanken steken. Klein geheimpje: ik ben zelfs over naar de volgende groep, al is dat nog officieus.
Neen, ik zet stappen en groei in mijn rol als letterbreister en woordspookje. Terwijl de pagina's voor mijn ogen dansen, hun letters door elkaar heen husselen, weet ik de brei te ordenen. Ik kan voorwaarts in mijn leesfeest.... voorwaarts met mijn leerderij.
Onderdeel van het huiswerk is het online woordflitsen. Woorden denderen dan in sneltreinvaart over mijn scherm, welke ik daarna moet benoemen. Gewone woorden, maar ook samengestelde onzinwoorden. Alles om je grijze massa te triggeren en tot grote hoogten te stuwen. Ik lees, ik herhaal, klik op het speaker icoontje.... en dan krijg ik te horen hoe het woord moet worden uitgesproken. Dan hoor ik een bekakt Goois accent een woord vernachelen, hoor ik stemmen die lachwekkend oubollig klinken, of snerpend hip. Vaak herhaal ik de meest muffe uitspraak nog een paar keer, luid lachend en tot grote hilariteit van mijn ouders. Dikke pret!
Maar ik erger me er ook aan....
Erger me aan de uitspraak en hopeloze accenten die vaak uit de speakers komen. De scheidslijn is in het Gooi immers flinterdun tussen een S en een Z, nog dunnerderder tussen de F en een V!
Gisteren werd het me dan ook te gortig!
Ik kreeg het woord "Friet" en "Kar" als samengesteld woord op mijn scherm. Ik spreek het goed uit en vervolgens klinkt er een loeihete aardappel vretende Gooise kaktante uit mijn speakers die doodleuk snerpt: "Vriet Kar"
De maat is vol, ik heb het genoteerd. Dit ga ik escaleren bij Marloes....
Hoe moet ik immers dyslexie het hoofd bieden als de omroepsters van deze online lesstof niet eens zelf een fatsoenlijk Nederlands woord kunnen uitspreken. HET IS FRIET!.... met een FFFFF, de F van FOUT!

  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post562

Achter, Neger & Tiener

WoordenboekPosted by Edwin Fri, April 04, 2014 18:36:20
Tijdens het avondeten gaat het over van alles en nog wat. De borden gaan van hand tot hand en worden rijkelijk gevuld met ma's kookkunsten.
Het gesprek gaat over oude spreekwoorden en zegswijzen.... over verdwenen woorden uit de Nederlandse taal. Er wordt hard gelachen, vooral door Hannie en mij.

Het gesprek neemt een wending om via een onvoorziene omweg terug te keren op de woordbrij. "Had iedereen vandaag kleren bij voor Back To School?", vraagt Hannie aan Fenne. "Iedereen!", knikt Fenne bevestigend.... alhoewel "Er waren wel kinderen in andere klassen die niets bij hadden", voegt ze er snel aan toe.
Natuurlijk niet in haar klas.
"Er kunnen altijd mensen zijn die toch al iets aan anderen hebben gegeven. Mensen in arme landen, of de negertjes in Afrika", wordt er aan toegevoegd.

Er klinkt een luide lach vanaf het hoofd van de tafel. Fenne heeft dikke pret, terwijl wij allebei vol verbazing onze blikken tot onze dochter richten... Vraagtekens stijgen torenhoog boven ons uit en met groeiende verbazing horen we Fenne's motivatie van deze pretuitbraak aan.
"Nou, ik geef toch ook altijd mijn kleren aan een neger!"
Nog verbaasder kijken Hannie en ik elkaar aan... "huh?"
"Ja.... als ik 10 jaar wordt, dan is Linn 9.... en geef ik dus alles als tiener aan een neger!" klinkt het vol overtuiging. Ze lacht nog harder om haar eigen doortastendheid.

Edwin


  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post561

zoals 't klokje....

WoordenboekPosted by Edwin Fri, April 04, 2014 18:20:15
Donderdagmiddag....
We zijn klaar om aan te schuiven bij oma Annie. De tafel staat gedekt, in de keuken pruttelen de pannen op het vuur. "Bérevlis mi asperges"....
De sukadelappen geuren heerlijk, de schaal met dampende Echtse asperges is voorzien van fijngesneden hardgekookte eieren en een verse Hollandaisesaus. Op een grote schaal liggen de gebakken piepers; voorgekookte aardappelen, mooi goudbruin gebakken.
Fenne krijgt nog even respijt en mag 'De dodelijkste 60' afkijken. Vanaf de bank ligt ze loom onderuit gezakt te kijken naar een aflevering over de reuzenmiereneter. Het beest maakt indruk en tijdens het verhaal van Steve begint plots de antieke staartklok van oma hard te slaan. 5 Keer maar liefst klinkt de irritante gong, die de uitleg behoorlijk verstoort. "Ach hou toch op klok!", klinkt het zwaar geïrriteerd vanaf de ligbank.

Edwin


  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post560

Zoebelaar

WoordenboekPosted by Edwin Fri, December 27, 2013 20:14:36
De dag na de kerstdagen bijt ik op de candycane, tegen de afspraak in....
"Wat moet ik dan, zoebelen?"

En zoebelen, dat is hogeschool Helmonds in de praktijk!  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post529

Onbewoond Eiland

WoordenboekPosted by Edwin Tue, December 24, 2013 15:27:26
Het is zo'n loom en lui uurtje in huis. Zo'n uur waarin niets noemenswaardigs gebeurt en het meest spannende eigenlijk het voortschrijden is van de wijzers.
"Fenne, als jij op een onbewoond eiland terecht zou komen en je mocht maar 2 dingen meenemen, wat zou jij dan kiezen....?" vraagt mama opeens.
even dwalen mijn gedachten af naar een kristalheldere zee met daarin een goudgeel eilandje met wuivende palmen. De zee is rimpelloos stil, de zon staat hoog aan de hemel. Enkele palmbomen wuiven zwoel heen en weer en terwijl ik mijzelf in dat beeld verplaats voel ik de fijne korrels tussen mijn tenen door glijden terwijl mijn voet dieper en dieper wegzakt in het mulle zand. Ik tuur over de uitgestrekte vlakte waar het turquoise overgaat in azuurblauw en aan de horizon het blauw van de lucht ontmoet....
Ik kijk naar mams en glimlach breeduit.... "Ik neem jou mee en Siepke...." mijmer ik.

"En papa dan?" probeert mama nog....
"Neuh, doe maar niet, ik vind jullie liever"

  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post523

Letterpret

WoordenboekPosted by Edwin Sun, October 27, 2013 14:08:57
Na het hakken en plakken van woorden onderweg naar Ahoy', hebben we om de tijd te doden nog een pretletterspelletje. We moeten een uur overbruggen tot de show start, dus besluiten we om eens te kijken hoe de familie van Peter eruit zou zien.
"Hoe zou zijn zusje heten?", en opties vliegen voorbij.

Snelkook?
Koeke?
Steel?
Friet?

totdat ik stuit op Hapjes..... "jaaaaa, Hapjes Pan!"

Vervolgens doen we hetzelfde bij Tinker en de familie Bel.

We komen tot 'School', 'Fiets' en zelfs de collega van papa; Laurens Bell komt voorbij.

  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post498

Tyslectie

WoordenboekPosted by Edwin Sat, October 05, 2013 11:55:26
Tyseruit; het hooghe woord!
Ik heb nu dus officieel, dik onderstreept.... Dyslexie.
Het is de onderkenning van wat we allemaal al wisten natuurlijk. De kies die getrokken is afgelopen week, kan dus best mijn verstandskies geweest zijn, for all I know.
Na een fiks aantal testen en proefjes, bleek het mogelijk om exact aan te geven wat er aan de hand is. Hoeveel Dyslectische woordbrei er in mijn breintje rondzweeft, hoeveel niet-te-plaatsen letters zich stampvoetend door mijn geest denderen. Nou, de conclusie is niet zomaar 'dyslexie'..... nee, ik heb 'Ernstig Dyslexie'. Maar, het is een positieve indicatie, en stemt me weer tevreden.... optimist als ik ben.
'Ernstig Dyslexie' is niets anders dan het hebben van Dyslexie, maar dan met een dikke frons op mijn gelaat. Ik kijk bijzonder ernstig als het om lezen gaat, vandaar die toevoeging. In mijn optiek behoorlijk nutteloos, omdat 60% van mijn mede studenten immers ook een ernstig gezicht opzet tijdens de spellingslessen en dicteetoetsen. Maar goed; het zij zo.
Het is ernstig mensen. In alle ernst; kom niet te dicht bij mij, ik kan U besmetten. Het kan op een mooie zonnige dag zomaar opeens in uw gezicht gehoest worden, waarna U geen moment meer rustig lezen kunt. Letters gaan voor U dansen, woorden trekken lallend in polonaise over uw pagina's. Grensverleggend lezen, noem ik het al tijden. "de" wordt "be" en qlotsklaqs is ook 'plotsklaps' onleesbaar geworden. Maar vergis je niet, het heeft ook leuke kanten... geen tekst is meer hetzelfde, en €25 kan opeens een ruimschootse verdubbeling tegemoet zien omdat het verandert in €52.-! Klabam!
Voor mij is het allemaal niets nieuws, evenals voor ma en pa. Ze lezen al tijden enigszins gefrustreerd met me mee en proberen mijn teksten te doorgronden. Vooral met pa heb ik te doen, die moet immers wekelijks mijn blogs omzetten in begrijpelijk Nederlands. Teksten die ik achterstevoren schrijf vallen in deze nog mee, het zijn de kleine taalverhaspelingen die 't 'em doen.Vreemde woorden krijgen dan ook vaak een make-over des papas, niet dat jullie denken dat ik hoofdelijk verantwoordelijk ben voor die unieke kreten en woorden op mijn site. Het berust voor een deel op onbegrip, gecombineerd met hoge mate van verwondering.
Nee, Dyslexie zit in mijn genen, denk ik. De signalen waren duidelijk... Niet kunnen multi-tasken; sturen en trappen (lees: fietsen) gaan derhalve slecht samen. Automatiseren is al helemaal not-done, en het vlotjes lezen van een simpele zin is er natuurlijk helemaal niet bij.

De eerste indicaties waren er al heel vroeg;
-Lettervermicelli in mijn soep is al vanaf mijn 2e levensjaar onbespreekbaar!
-Plakletters zijn vooral leuk aan de binnenkant van de vuilniszak!


Duidelijk is wel dat ik mede door de dansende letters een gegronde hekel heb aan lezen.... beter nog: Ik haat lezen....en ik moet nog zo lang...

  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post492

Het eindeloze verhaal

WoordenboekPosted by Edwin Mon, June 03, 2013 12:50:54
Versuft schuifel ik de trap op om mijn bedje op te zoeken. Het is geeneens twaalf uur, maar het weekend was uitputtend, intens... Moe sleep ik mezelf de trap op, open ik de deur naar Fenne's slaapkamer. Ik kijk de hoogslaper in, zie ik enkel een grote hoop dekens die is teruggeslagen, half over de reling hangt. Dat kan maar een ding betekenen, en inderdaad: de dames liggen tesaam in het grote bed. Hannie ligt opgerold in de dekens, Fenne in het midden, vrij van de warme omhelzing van het dekbed. Boven de pyjama steekt enkel een enorme bos bruin haar, het gezicht ligt begraven in het kussen.

Ik maak haar voorzichtig wakker, delegeer haar naar haar eigen bed. Dat is de afspraak die gemaakt is. Afspraak die dan ook zonder mopperen wordt opgevolgd. Fenne duwt zichzelf overeind en begeeft zich slaapdronken naar de rand van het bed. Schuifelend 'slaapwandelt' ze over de overloop, in de richting van haar eigen kamer.

Als ik het licht van de inloopkast aanknip, mompelt ze belerend....

"Zeg maar niets over de rommel, dat is een eindeloos verhaal"...

Ik schiet in de lach en leg haar in haar bedje om haar toe te dekken. "Kussss...." klinkt het nog zachtjes.... en een korte smakkerd laat Fenne zich met een smak in haar kussens vallen. Slaap 2.0

Edwin

  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post413

Slome zak

WoordenboekPosted by Edwin Mon, June 03, 2013 12:41:30
Het is weer zondag en voor het eerst sinds lange tijd gaat de delegatie van 57 weer naar de Nieuwe Ark. Fenne gaat paardrijden.... eindelijk weer.

Ze mag op Happy, een grote pony die niet vooruit te branden is. Mak, lief en lomp...Dat geeft ze dan ook aan bij Samantha, de instructrice; "Dit is ook een slome zak!"

Tja, we zullen maar zeggen dat ze het van geen vreemden heeft.

  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post412

Kassa!

WoordenboekPosted by Edwin Tue, March 12, 2013 12:09:46
Het zijn van die momenten dat ik mezelf eigenlijk tegenkom, dat het uitgebreide kennissennetwerk van pa en ma me opbreekt. Momenten die ik vaker beleef dan me lief is. Van die momenten, dat je eigenlijk best een beetje door de geplavuisde grond kan zakken.

Sta je bij de kassa van de AH om de hoek, met je vriendinnetje boodschappen doen.... prepareren voor een middagje 'uit' spelen.... wordt je verhaal direct afgeschoten door de cassiere van dienst! Het gebeurde me toen ik met veel poeha verhaalde dat ik geen likkoekjes mag. Van die koekjes die heel mijn klas dus wel eet, en ze vaak en veel in de broodtrommel heeft om uit te snacken gedurende de kleine pauzes. Van die koekjes, die ik dus niet krijg.... "Niet van papa, die vind dat maar niks". Want, "...Eigenlijk mag ik van thuis helemaal nooit snoepen..."

Op het moment dat de woorden me ontglippen, wordt ik direct terecht gewezen door de mevrouw achter de kassa. Dezelfde mevrouw die me vaak matst als het gaat om spaaracties. De kassajuffrouw die papa al blijkt te kennen vanaf... ehm... de oudheid of, of zoiets... Enfin, ze bijt me direct toe dat het zo'n vaart niet lopen zal, dat er in Huize van Hoof heus wel iets te snoepen valt op zijn tijd.

Ik kijk verbaasd en verbouwereerd op en moet toegeven dat ze gelijk heeft. Tja, het leven als dochter van een Bekende Helmonder (BH'er), gaat dus niet altijd over rozen.

  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post384
Next »