Fenne's Fentastische Feestje

Fenne's Fentastische Feestje

Tyslectie

WoordenboekPosted by Edwin Sat, October 05, 2013 11:55:26
Tyseruit; het hooghe woord!
Ik heb nu dus officieel, dik onderstreept.... Dyslexie.
Het is de onderkenning van wat we allemaal al wisten natuurlijk. De kies die getrokken is afgelopen week, kan dus best mijn verstandskies geweest zijn, for all I know.
Na een fiks aantal testen en proefjes, bleek het mogelijk om exact aan te geven wat er aan de hand is. Hoeveel Dyslectische woordbrei er in mijn breintje rondzweeft, hoeveel niet-te-plaatsen letters zich stampvoetend door mijn geest denderen. Nou, de conclusie is niet zomaar 'dyslexie'..... nee, ik heb 'Ernstig Dyslexie'. Maar, het is een positieve indicatie, en stemt me weer tevreden.... optimist als ik ben.
'Ernstig Dyslexie' is niets anders dan het hebben van Dyslexie, maar dan met een dikke frons op mijn gelaat. Ik kijk bijzonder ernstig als het om lezen gaat, vandaar die toevoeging. In mijn optiek behoorlijk nutteloos, omdat 60% van mijn mede studenten immers ook een ernstig gezicht opzet tijdens de spellingslessen en dicteetoetsen. Maar goed; het zij zo.
Het is ernstig mensen. In alle ernst; kom niet te dicht bij mij, ik kan U besmetten. Het kan op een mooie zonnige dag zomaar opeens in uw gezicht gehoest worden, waarna U geen moment meer rustig lezen kunt. Letters gaan voor U dansen, woorden trekken lallend in polonaise over uw pagina's. Grensverleggend lezen, noem ik het al tijden. "de" wordt "be" en qlotsklaqs is ook 'plotsklaps' onleesbaar geworden. Maar vergis je niet, het heeft ook leuke kanten... geen tekst is meer hetzelfde, en €25 kan opeens een ruimschootse verdubbeling tegemoet zien omdat het verandert in €52.-! Klabam!
Voor mij is het allemaal niets nieuws, evenals voor ma en pa. Ze lezen al tijden enigszins gefrustreerd met me mee en proberen mijn teksten te doorgronden. Vooral met pa heb ik te doen, die moet immers wekelijks mijn blogs omzetten in begrijpelijk Nederlands. Teksten die ik achterstevoren schrijf vallen in deze nog mee, het zijn de kleine taalverhaspelingen die 't 'em doen.Vreemde woorden krijgen dan ook vaak een make-over des papas, niet dat jullie denken dat ik hoofdelijk verantwoordelijk ben voor die unieke kreten en woorden op mijn site. Het berust voor een deel op onbegrip, gecombineerd met hoge mate van verwondering.
Nee, Dyslexie zit in mijn genen, denk ik. De signalen waren duidelijk... Niet kunnen multi-tasken; sturen en trappen (lees: fietsen) gaan derhalve slecht samen. Automatiseren is al helemaal not-done, en het vlotjes lezen van een simpele zin is er natuurlijk helemaal niet bij.

De eerste indicaties waren er al heel vroeg;
-Lettervermicelli in mijn soep is al vanaf mijn 2e levensjaar onbespreekbaar!
-Plakletters zijn vooral leuk aan de binnenkant van de vuilniszak!


Duidelijk is wel dat ik mede door de dansende letters een gegronde hekel heb aan lezen.... beter nog: Ik haat lezen....en ik moet nog zo lang...

  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post492