Fenne's Fentastische Feestje

Fenne's Fentastische Feestje

van Hoof's boomsloperij

Daily newsPosted by Edwin Sun, October 16, 2016 15:07:20
Liefst 3 stukken prachtige natuur doen we aan deze middag. Limburg en Brabant, liefst de grens van de twee provincies.... we zijn er.
Door het natuurlijke bosbeheer van de laatste paar decennia is een groot deel van de bossen inmiddels vervallen tot drassig gebied, moeras en veen, en wordt het omringd door kreupelhout. In dit kreupelhout is het voor regen heerlijk toeven, getuige de vele paden die door het bos lopen. Veel stammen van jonge aanwas vertonen sporen van reebokken die er hun horens ontdeden van de vacht, en die er hun gespoten achterlieten tijdens de paartijd. Ik spot een hoefafdruk van een jong ree en opa verteld, zoals het hoort. Een lesje over de natuur en over de reebok in het bijzonder. Over hun gedrag en gedragingen, over het hun schuilplaatsen en drinkplaatsen. Tussen pa en opa schieten gniffelend blikken op en neer bij het reepad.
"Vroeger..." verzucht opa.De overblijfselen van vroeger staan nog altijd overeind, althans; in het bos. Veel kreupelhout ligt te vermolmen en vergaat in stilte, overwoekerd door mossen en paddestoelen. Elfenbankjes spot ik veel. Grote.... prachtige elfenbanken die hun sporen in de herfst laten gaan. De zaadsprong is zichtbaar. Ook de vele potzwammen zijn bijna zover en meer dan eens stuift er eentje onder mijn schoenzolen wanneer ik erop trap. Het is de natuur op zijn mooist... nog net niet in haar volle herfsttooi.
Omdat het natuurlijk bosbeheer een proces is van vele jaren, zal ik er op de van Hoofjes-manier een steentje aan bijdragen. Een aantal van die half-vergane stronken delft vandaag krakend en grommend het onderspit en zal kreunend ter aarde storten. De ene valt door een krachtig duwtje, de ander krijgt wat hulp van mijn been waarmee ik de boom zijn waterloo laat vinden. Ik sloop er een aantal, maar dan is het genoeg... we gaan verder.

  • Comments(0)//www.middellaan.nl/#post851