Fenne's Fentastische Feestje

Fenne's Fentastische Feestje

FeelVraat

WoordenboekPosted by Edwin Mon, April 07, 2014 11:29:24
Trouw sla ik mij door mijn dyslexie trainingen. Even zo trouw ook volg ik de vele lessen bij Marloes mijn lerares, maak ik mijn stapels huiswerk. En, het werpt zijn vruchten af...
Met grote stappen dender ik voorwaarts, met bewondering van mijn ouders. Meester Edwin was heel tevreden, juf Sanne evenzo, en ook Marloes kon haar bewondering niet meer onder de stoelen of schoolbanken steken. Klein geheimpje: ik ben zelfs over naar de volgende groep, al is dat nog officieus.
Neen, ik zet stappen en groei in mijn rol als letterbreister en woordspookje. Terwijl de pagina's voor mijn ogen dansen, hun letters door elkaar heen husselen, weet ik de brei te ordenen. Ik kan voorwaarts in mijn leesfeest.... voorwaarts met mijn leerderij.
Onderdeel van het huiswerk is het online woordflitsen. Woorden denderen dan in sneltreinvaart over mijn scherm, welke ik daarna moet benoemen. Gewone woorden, maar ook samengestelde onzinwoorden. Alles om je grijze massa te triggeren en tot grote hoogten te stuwen. Ik lees, ik herhaal, klik op het speaker icoontje.... en dan krijg ik te horen hoe het woord moet worden uitgesproken. Dan hoor ik een bekakt Goois accent een woord vernachelen, hoor ik stemmen die lachwekkend oubollig klinken, of snerpend hip. Vaak herhaal ik de meest muffe uitspraak nog een paar keer, luid lachend en tot grote hilariteit van mijn ouders. Dikke pret!
Maar ik erger me er ook aan....
Erger me aan de uitspraak en hopeloze accenten die vaak uit de speakers komen. De scheidslijn is in het Gooi immers flinterdun tussen een S en een Z, nog dunnerderder tussen de F en een V!
Gisteren werd het me dan ook te gortig!
Ik kreeg het woord "Friet" en "Kar" als samengesteld woord op mijn scherm. Ik spreek het goed uit en vervolgens klinkt er een loeihete aardappel vretende Gooise kaktante uit mijn speakers die doodleuk snerpt: "Vriet Kar"
De maat is vol, ik heb het genoteerd. Dit ga ik escaleren bij Marloes....
Hoe moet ik immers dyslexie het hoofd bieden als de omroepsters van deze online lesstof niet eens zelf een fatsoenlijk Nederlands woord kunnen uitspreken. HET IS FRIET!.... met een FFFFF, de F van FOUT!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.