Fenne's Fentastische Feestje

Fenne's Fentastische Feestje

leergeld

Daily newsPosted by Edwin Sun, October 16, 2016 15:20:32
Na een aantal natuurgebieden te hebben verkend mag ik kiezen waar we naartoe gaan. Dat is niet zo moeilijk, want we reden eerder op de dag voorbij aan het oorlogskerkhof in Ysselsteyn. Het kerkhof waar meer dan 30 duizend Duitse militairen hun laatste rustplaats vonden na de waanzin van een oorlog waarvan wij tot op heden niets geleerd hebben. De duurbetaalde vrijheid wordt nog altijd niet gewaardeerd.
Bij de entree zien we auto's en een touringcar met Duitse kentekens, alsmede een aantal Nederlandse wagens. De Duitse 'toeristen' trekken van kriegsfriedhof nach kriegsfriedhof verteld de buschauffeur. Er zitten nabestaanden in van veel Duitse militairen die zijn gesneuveld in de waanzin van de tweede wereldoorlog. 32.000 egaal grijze kruizen zonder opschmuck staan in de herfstzon in stilte. Meer dan 32.000 jonge levens die werden vernietigd door de hang naar macht van een ander. Met elk leven dat hierdoor verloren ging, verloor een veelvoud aan familie en vrienden een geliefde. 64.000 ouders en 128.000 grootouders verloren een (klein)kind aan de idiotie van de oorlog. Ik ben stil en blijf stil.... Dit is een plek waar ik vaker kom en een plaats waar ik eventjes stilsta bij de lessen die ik aldoor leer uit het leven van mijn ouders en hun grootouders. De lessen over vroeger, de lessen over het heden... de lessen waaruit de politiek nog steeds geen lering heeft getrokken.
"Een Deutscher Soldat" zwijgt een asgrijs kruis en zucht verdrietig.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.